Vücut sağlığının korunmasında ve hastalıkların tedavisinde yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir. Kişinin yeterli ve dengeli beslenmesi de sağlıklı bir ağız ve dişlerle mümkün olmaktadır. Ağızda bulunan çürük ve eksik dişler, kişinin yeteri kadar yiyecek almasını engellemekte ve böylece hastalıklara karşı direncin azalmasına neden olmaktadır. Diş sağlığı açısından zararlı olabilecek besinlerin başında; şekerli gıdalar, asitli gıdalar, dişlere yapışma özelliği olan besinler, sigara tüketimi gibi faktörler diş ve diş eti sağlığını olumsuz etkilemektedir.
DİŞ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN ÖNERİLEN BESLENME ŞEKLİ NEDİR?
- Şekerli, yapışkan, kola gibi asitli besinler tüketilmemeli.
- Elma, havuç gibi dişetlerine masaj yapacak besinler tüketilmelidir.
- Şekerli besinler tüketiminden sonra peynir gibi çürük önleyici besinler tüketilmelidir.
- Sert kabuklu meyveler küçük parçalar halinde doğranarak yenilmeli ve ısırılmalıdır.
- Patlamış mısır ve cipslerden uzak durulmalıdır.
DİŞ DOSTU OLARAK KABUL EDEBİLECEĞİMİZ GIDA MADDELERİ
Proteinler, vücudumuzun temel yapı taşını oluşturur. Hem dişlerin gelişimi sırasında, hem de dişler sürdükten sonra diş sağlığı açısından da mutlaka tüketilmesi gereken gıda maddeleridir.
Peynir hem yüksek protein içeriğinden dolayı hem de özellikle şekerli gıda tüketimi sonrası şiddetle tavsiye edilen bir besindir.
Yer fıstığı da içeriğindeki fosfat nedeniyle çerez türü yiyecekler arasında diş dostu olarak nitelendirilen bir besindir.
Örneğin beyaz undan yapılmış ekmek yerine kepekli esmer ekmek tüketmek diş sağlığı açısından tercih edilmelidir.
Leave a Reply